December 6, 2023

90 Individu Kontak Rapat Dr Zul Disahkan Negatif Covid-19

1 min read

Seramai 90 individu termasuk kontak rapat kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Dr Zulkifli Mohamad disahkan negatif Covid-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Dia berkata jumlah itu termasuk mereka yang hadir ke mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) di Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada Sabtu lepas (3 Okt), juga dihadiri Zulkifli yang disahkan positif Covid-19 semalam.

“Setakat ini, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) berkaitan masih mengenal pasti kontak rapatnya (Zulkifli) dan menjalankan penilaian risiko dan saringan yang diperlukan.

“PKD akan meneruskan proses mengenal pasti kontak rapat lain dan perkembangan akan diumumkan dari semasa ke semasa,” katanya menerusi sidang media secara maya dari kediamannya yang disiarkan di Facebook Kementerian Kesihatan (KKM), hari ini.

Semalam, Dr Noor Hisham memaklumkan seorang individu yang menghadiri mesyuarat di JPM pada Sabtu lepas dikesan positif Covid-19, diikuti kenyataan Zulkifli sendiri menerusi media sosial mengesahkan dirinya kini menerima rawatan akibat wabak itu.

Zulkifli yang mempunyai sejarah perjalanan ke Sabah baru-baru ini, menyeru agar orang ramai hadir pada majlis membabitkan dirinya dari 24 Sept hingga 4 Okt, menjalani pemeriksaan saringan Covid-19 di klinik kesihatan dengan segera.

Berikutan itu, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengeluarkan kenyataan bahawa semua kontak rapat termasuk menteri Kabinet semasa mesyuarat berkenaan diberikan surat perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah (HSO) selama 14 hari dari 3 Okt selain turut dipakaikan gelang pengawasan.

Muhyiddin juga memaklumkan dia sendiri menjalani kuarantin kendiri selama dua minggu mengikut nasihat KKM.

Dr Noor Hisham yang turut hadir pada mesyuarat MKN itu juga terpaksa menjalani kuarantin di rumah.

-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *