February 26, 2024

Malaysia Airlines Beroperasi Pada Kadar 85 Peratus Semasa COVID-19

2 min read

MALAYSIA Airlines mendapati permintaan lebih rendah di semua rangkaiannya setelah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikenakan semula pada 13 Januari.

“Pada masa ini, Malaysia Airlines beroperasi pada kadar 85% berbanding sebelum Covid-19, kebanyakannya untuk mempermudahkan pergerakan penting bagi memastikan rantaian bekalan global dikekalkan dalam waktu yang sensitif ini,” kata jurucakap syarikat penerbangan nasional itu kepada The Malaysian Insight.

Syarikat penerbangan itu juga merancang untuk memulihkan sebahagian besar jadual antarabangsanya pada akhir tahun.

Ini termasuk meningkatkan penerbangan jarak jauh dari Kuala Lumpur ke United Kingdom, Australia, dan New Zealand.

Sebagai kumpulan, Malaysia Aviation Group (MAG) terus menjalankan tugasnya sebagai syarikat penerbangan nasional bagi memastikan rangkaian udara domestik dan antarabangsa, termasuk kawasan luar bandar di negara ini selain menyokong rantaian bekalan nasional yang penting, kata jurucakap itu.

“Pada hujung 2021, Malaysia Airlines merancang untuk memulihkan sebahagian besar jadual penerbangan antarabangsa dengan peningkatan penerbangan jarak jauh dari Kuala Lumpur ke UK, Australia, dan New Zealand,” tambahnya.

Malaysia Airlines kini merupakan satu-satunya syarikat penerbangan yang mengendalikan penerbangan tanpa henti antara UK dan Malaysia.

PKP berkuat kuasa pada 13 Januari.

Sepanjang PKP, penerbangan berjadual dan tidak berjadual, perkhidmatan kargo, penerbangan am seperti operasi jet perniagaan dan peribadi serta helikopter dibenarkan beroperasi.

Bermula 16 Januari, penumpang diarah mendapatkan permit polis untuk perjalanan antara negeri melalui penerbangan domestik.

Mereka yang tidak mempunyai permit polis akan dilarang masuk ke terminal lapangan terbang.

Dari segi perniagaan, syarikat induk penerbangan Malaysia Aviation Group (MAG) berkata, pada 21 Januari syarikat itu berjaya mendapat kelulusan dari mahkamah UK untuk membawa komponen utama rancangan penstrukturannya.

Sebahagian kecil pemiutang belum bersetuju dengan rancangan penstrukturan semula hutang.

Satu lagi anak syarikatnya, MAB Leasing Limited (MABL). Telah mengeluarkan Surat Pernyataan Praktik kepada beberapa kumpulan pemiutang memberitahu mereka tentang usaha syarikat untuk memfailkan skim pengaturan menurut Akta Syarikat UK 2006.

Perbicaraan ini diadakan pada 20 Januari dan mahkamah meluluskan MABL mengadakan mesyuarat pemiutang untuk mempertimbangkan skim yang dicadangkan.

“Hasil mesyuarat pemiutang akan dilaporkan kembali ke mahkamah pada sidang yang ditetapkan pada 22 Februari 2021,” kata MAG dalam satu kenyataan.

Dijangkakan proses mahkamah UK dan pelaksanaan penyusunan semula Kumpulan yang lebih besar akan berakhir pada akhir suku pertama 2021.

“MAG akan terus bekerjasama dengan pihak berkepentingan yang berkaitan bagi tujuan menyelesaikan banyak transaksi secepat mungkin,” tambahnya.

Kumpulan ini telah berunding dengan 40 pemiutang dan pembekal utama sejak September.

MAGB sedang memohon pemiutang mengambil potongan hutang yang belum dijelaskan.

Pelan penyusunan semula memerlukan anggaran liabiliti sebanyak RM16 bilion.

1 thought on “Malaysia Airlines Beroperasi Pada Kadar 85 Peratus Semasa COVID-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *