December 6, 2023

Denda RM10,000 Ingkar SOP : Kenaikan 900 Peratus, Ia Terlalu Tinggi – Lam Thye

2 min read

The Alliance for Safe Community chairman Tan Sri Lee Lam Thye Pic by: ZHAFARAN

 

Kenaikan kompaun ingkar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) daripada RM1,000 kepada RM10,000 seperti cadangan Kementerian Kesihatan (KKM) disifatkan terlalu tinggi, tidak adil dan berlebihan berbanding jenayah dilakukan, kata Pengerusi Ikatan Komuniti Selamat Tan Sri Lee Lam Thye.

Beliau berkata sejak kesan tidak mematuhi SOP meningkat secara mendadak sepanjang tahun lepas, adalah wajar untuk menaikkan kadar kompaun RM1,000 di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.

“Tetapi untuk menaikkan denda daripada RM1,000 menjadi RM10,000, seperti yang diusulkan oleh Kementerian Kesihatan, ia terlalu besar dan berlebihan … ia adalah kenaikan 900 peratus.

“Orang yang berkiran waras akan bersetuju dengan pepatah bahawa hukuman mesti setimpal dengan jenayah…keseriusan jenayah menentukan hukumannya, yang mana apabila jenayah adalah berat begitu juga hukumannya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata dalam kes tertentu, kelonggaran perlu diberikan oleh penguat kuasa undang-undang agar tidak membebankan orang ramai secara tidak adil, terutama apabila pesalah mengakui kesalahannya bukan sebagai alasan tapi disebabkan kecuaian atau kealpaan.

Lee berkata bukan semua mampu membayar RM10,000 terutama dalam keadaan ekonomi mencabar dan juga tidak adil bagi mereka yang pertama kali melakukan kesalahan disebabkan terlupa atau lambat melakukan pematuhan.

“Kemungkinan ada yang jujur atau tidak sengaja melakukan kesilapan. Mereka ini harus diberikan pelepasan dengan teguran.

“Perbezaan harus dilakukan antara pesalah kali pertama dan berulang. Disarankan agar memperkenalkan sistem tiga peringkat bukannya denda RM10,000 untuk semua,” katanya.

Justeru, beliau mencadangkan agar pihak berkuasa berkaitan merangka dan melaksanakan sistem lebih adil dan bijaksana untuk menentukan denda yang lebih setimpal.

“Adalah penting untuk semua mematuhi SOP…patuh bukan sebab undang-undang tetapi sebagai keselamatan dan kesihatan dan untuk itu, adalah penting meningkatkan usaha mendidik masyarakat mengenai tanggungjawab memastikan mereka tidak menyebar virus tanpa sengaja,” katanya.

— BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *