September 28, 2023

Arab Saudi Mengiktiraf Vaksin Covid-19 Jenis Sinovac Keluaran China

1 min read

Seorang pekerja di bahagian operasi pembungkusan vaksin keluaran Sinovac Biotech sedang melengkapkan proses pembungkusan vaksin berkenaan, ketika dalam satu sesi lawatan yang dianjurkan oleh kerajaan China di Beijing pada September tahun lepas. Foto Reuters.

Arab Saudi mengiktiraf vaksin Covid-19 jenis Sinovac keluaran China bagi kemasukan ke negara itu selaras dengan ketetapan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Perkara itu dimaklumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohammad al-Bakri menerusi status di Facebooknya malam tadi.

“Arab Saudi telah memasukkan Sinovac dalam senarai vaksin yang diterima bagi kemasukan ke negara itu.

“Boleh sampaikan kepada ahli keluarga yang telah menerima vaksin Sinovac dan berniat untuk tunaikan haji serta umrah akan datang,” katanya.

Pada masa sama, beliau turut mendoakan urusan jemaah haji Malaysia yang diluluskan untuk menunaikan haji pada tahun ini, dipermudahkan Allah SWT.

Arab Saudi sebelum ini dilaporkan menetapkan hanya jemaah yang menerima vaksin Pfizer dan AstraZeneca dibenarkan menunaikan haji.

Jawatankuasa Ilmiah Nasional untuk Penyakit Berjangkit negara itu juga telah meluluskan penggunaan campuran dua dos vaksin Covid-19 berbeza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *