February 23, 2024

Terpaksa Tinggal Dalam Pondok Dusun Kerana Tidak Mampu Membayar Sewa Rumah

3 min read

Keadaan keluarga Rahman Ismail, 37 tahun, yang tinggal di dalam pondok kecil atau dangau di dalam sebuah dusun sejak tiga bulan lepas kerana tidak mampu membayar sewa rumah. - Gambar SINAR HARIAN.

 

Kerana tidak mampu membayar sewa rumah kerana hilang kerja, satu keluarga lima beranak kini tinggal di dalam sebuah pondok kecil dalam sebuah dusun di Kampung Lok Koi, Kuala Nerang, Kedah sejak tiga bulan lepas.

Keadaan hidup mereka yang agak daif mula diketahui apabila ada dua beradik di dalam keluarga itu tidak dapat menyertai sesi Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PDPR) sejak mula duduk di pondok kecil yang juga dikenali sebagai dangau itu.

Menurut artikel Sinar Harian Online, kesusahan itu mula dikesan oleh guru-guru kepada Muhamamd Rafiq Rahman, 11 tahun, dan Muhammad Raziq Rahman, 7 tahun, yang belajar di Sekolah Kebangsaan Tualak.

Mereka hairan apabila dua beradik itu tidak mengikuti sesi untuk belajar di atas talian selama tiga bulan.

Ketua keluarga itu, Rahman Ismail, 37 tahun, berkata, dia, isteri dan tiga anaknya yang berusia antara lima hingga 11 tahun mula berpindah ke dangau dusun milik arwah bapanya itu pada Mei lalu selepas tiga bulan tidak dapat membayar sewa rumah di Kampung Tualak dekat sini.

Menurutnya, dia hilang pendapatan sebagai pemotong kayu getah dengan gaji RM1,300 sebulan selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

“Saya tidak mampu membayar sewa rumah sebanyak RM250 sebulan akibat tidak dapat bekerja dan sewa sudah tertunggak selama tiga bulan. Saya ambil keputusan untuk pindah ke sini bersama anak dan isteri.

“PdPR anak-anak memang terkesan sebab di dangau ini tidak ada liputan telefon dan internet langsung. Sejak tiga bulan lalu memang dua anak saya tidak dapat ikuti PdPR,” katanya ketika ditemui pemberita di dangaunya semalam.

Jelas Rahman, nasib mereka itu diketahui oleh guru-guru melalui kawan-kawan anaknya dan guru sekolah tersebut hadir bertanya khabar dan menyampaikan bantuan makanan beberapa hari lalu.

Menurutnya, dangau yang diduduki mereka hanya berdindingkan separuh kain serta plastik selain bergantung kepada air bukit dan juga pelita minyak tanah bagi menerangi malam.

“Saya ambil keputusan untuk tinggal di dangau ini pun kerana rumah ibu di Kampung Baru Ladang sudah ada empat kelamin tinggal di situ. Di situ pun sudah ramai yang tinggal. Saya tidak mahu menyusahkan orang lain.

“Saya pun tidak bercadang tinggal lama di sini kerana memikirkan tentang persekolahan anak-anak dan mahu mencari kediaman selesa untuk mereka.

Inilah rupa dangau yang didiami oleh Rahman sekeluarga di Kuala Nerang, Kedah.

“Jarak sini ke SK Tualak sekitar 25 kilometer dan sangat sukar untuk persekolahan dan pendidikan anak-anak jika kami terus tinggal sini.

“Namun apa daya, buat sementara waktu, kami tinggal di sini dulu kerana saya masih tidak mempunyai pendapatan kerana tiada pekerjaan. Dulu ada pendapatan sebanyak RM1,300 sebulan, namun kini sudah tiada, ” ujarnya.

Menurut beliau, saudara mara ada juga yang membantu ketika datang menziarahi mereka dan keluarga di dalam dusun itu.

Tambah Rahman, sebelum ini dia sudah memohon bantuan rumah daripada beberapa pihak seperti Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA) dan Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) namun difahamkan terdapat beberapa kriteria gagal dipenuhi.

“Kami fikirkan keselesaan dan pendidikan anak-anak terutamanya anak sulung dan kedua kerana telah ketinggalan pelajaran sejak tiga bulan lalu. Jika dapat kembali bekerja dan ada pendapatan mungkin dapat kembali semula tinggal di kawasan yang ada liputan telefon dan internet. Dangau ini jauh dari penempatan orang dan kira-kira 18 kilometer dari Pekan Kuala Nerang,” jelasnya.

Isterinya, Nur Shakila Abd Rahman, 38 tahun, pula berkata, anak-anaknya kini sudah boleh menyesuaikan diri berbanding bulan pertama berada di situ.

Menurutnya, anak ketiga mereka, Nur Raisya, 5 tahun, pada awalnya tidak dapat tidur malam kerana tidak selesa walaupun mereka memasang kelambu.

“Banyak juga ancaman binatang seperti sekumpulan kera pada sebelah siang dan sebelah malam pula ada ancaman daripada sekumpulan babi hutan pula yang datang untuk mencari sisa-sisa makanan.

Orang kampung pun ada dengar ngauman harimau belang sebelum ini. Pada bulan pertama di sini memang sukar untuk tidur.

“Malam-malam memang suami akan bakar kayu untuk menghidupkan unggun api bagi menghalau babi hutan termasuk menghalau nyamuk,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *