December 6, 2023

Polis Sedang Siapkan Dokumen Untuk Bawa Sajat Balik Ke Malaysia Berdepan Kes Dihadapinya

2 min read

 

Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedag dalam proses melengkapkan proses dokumentasi untuk dikemukakan kepada pihak berkuasa Thailand untuk bawa pulang orang yang dikehendaki di Malaysia Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau dikenali sebagai Nur Sajat.

Menurut berita dari portal Utusan Malaysia, ia memetik Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abd. Jalil Hassan sebagai berkata, pihaknya sedang bekerjasama dengan Jabatan Peguam Negara dan Kementerian Luar bagi membolehkan proses membawa pulang Muhammad Sajjad berjalan lancar.

Katanya, tindakan itu bagi memberi kuasa kepada kepada PDRM untuk membolehkan Muhammad Sajjad dibawa pulang mengikut saluran undang-undang antarabangsa.

“Berdasarkan maklumat kita terima Muhammad Sajjad memaklumkan kepada pihak berkuasa Thailand bahawa dirinya adalah pelarian selepas memiliki kad Suruhanjaya Pelarian Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR),” katanya dalam sidang akhbar di Rawang, hari ini.

Dalam pada itu, Abd. Jalil turut menasihatkan Muhammad Sajjad supaya pulang secara baik bagi membolehkan pendakwaan kes yang sedang dihadapinya dapat diselesaikan.

“Seperti mana yang dinyatakan oleh bekas ketua polis terdahulu, kes Nur Sajat ini bukan kes besar. Jadi saya hendak menasihatkan bahawa ini bukan kes besar dan pulang secara baik bagi memudahkan kes pendakwaannya,” ujarnya.

Media semalam melaporkan PDRM mengesahkan Nur Sajat ditangkap oleh pihak imigresen Thailand pada pukul 6 petang, 8 September lalu.

Abd. Jalil dilaporkan berkata, usahawan kosmetik itu ditahan atas kesalahan memiliki pasport tidak sah.

“Pada 9 September lalu, Sajat telah dihadapkan ke Mahkamah Thailand atas kesalahan Imigresen dan dikenakan hukuman denda.

“Nur Sajat turut dikehendaki di Malaysia bersabit Seksyen, Repot: 345/2021 di bawah Seksyen 185 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam dan Seksyen 353 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan kewajipannya,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *