February 24, 2024

Akibat Berebut Mainan Kereta “Hot Wheels”, Sekumpulan Lelaki Dicari Polis

2 min read

Disebabkan pembukaan pusat beli-belah Pavilion Bukit Jalil, sebuah gedung permainan membuat potongan harga sehingga 60 peratus untuk kereta mainan Hot Wheels membuatkan sekumpulan lelaki berebut mendapatkannya.

 

Biasanya diketahui, lapisan yang umur yang dirasakan akan berebut barang permainan hanya kanak-kanak tetapi ada permainan yang bapak budak pun berebut.

Setiap orang pasti ada minat ke atas sesuatu dengan cara tersendiri. Ada yang kumpul barang lama, ada yang kumpul baju dan ada yang kumpul barang permainan.

Kisah tular apabila ada hantaran di media sosial yang memaparkan beberapa orang lelaki dilihat berebut permainan model kereta jenama Hot Wheels.

Kejadian ini dikatakan berlaku di pusat beli belah Pavilion Bukit Jalil yang baru dibuka minggu lepas.

Kejadian itu dikatakan berlaku akibat tawaran potongan harga sebanyak 60 peratus untuk barangan terpilih di kedai mainan tersebut.

Perkara ini bercanggah dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara, di mana orang ramai tidak boleh bersesak di satu tempat tanpa sebarang penjarakan sosial.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Muhammad Idzham Jaafar dalam satu kenyataan media mengesahkan siasatan awal mendapati gambar kejadian itu berlaku pada 3 Disember di Pavilion Bukit Jalil.

Bukan budak sahaja berebut, bapak budak pun berebut juga.

“Polis sedang meneruskan siasatan untuk mengenal pasti individu yang terlibat dalam pelanggaran SOP di premis tersebut,” katanya.

Tambah beliau lagi, kes tersebut kini disiasat di bawah Seksyen 22(b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Peraturan 17(1) Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (No.2) 2021.

Beliau turut berterima kasih kepada pihak yang menyalurkan maklumat kepada PDRM berkenaan isu ini dan menegaskan bahawa mereka tidak akan berkompromi sekiranya berlaku pelanggaran SOP melibatkan mana-mana individu di tempat awam.

“Sekiranya mempunyai sebarang maklumat berhubung kejadian ini, orang ramai boleh menghubungi IPD Cheras di talian 013-2165881, Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2146 0584 / 585 atau mana-mana Balai Polis yang berdekatan,” menurut beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *