December 9, 2023

Pengerusi Dan CEO Genting Hong Kong Ltd Letak Jawatan

2 min read

Pengerusi dan CEO Genting Hong Kong, Tan Sri Lim Kok Thay.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Genting Hong Kong Ltd, Tan Sri Lim Kok Thay meletakkan jawatan, hanya beberapa hari selepas syarikat itu memfailkan penggulungan perniagaannya yang menjadi keruntuhan terbesar sebuah syarikat pengendali kapal persiaran sejak pandemik bermula.

Kok Thay meletakkan jawatan berkuat kuasa 21 Januari lalu, menurut satu makluman di pasaran saham Hong Kong.

Au Fook Yew turut meletakkan jawatan sebagai Timbalan CEO, Presiden dan Pengarah Eksekutif.

“Kedua-duanya tiada perselisihan pendapat dengan lembaga pengarah dan tiada isu berkaitan peletakan jawatan berkenaan yang perlu dibawa ke perhatian pemegang saham syarikat,” demikian menurut kenyataan itu.

Lebih dua tahun pandemik, syarikat Kok Thay menuju ke arah pembubaran.

Ia contoh yang jelas bagaimana virus menjadikan perniagaan yang berkembang maju satu ketika dulu kini berdepan kesukaran, sekali gus berpotensi memberi impak kepada pelanggan kapal persiaran di seluruh rantau ini.

Kok Thay memulakan perniagaan feri persiaran dan perjudian atas kapal di Hong Kong pada 1990-an dan menjadikannya salah satu pengendali kapal persiaran terbesar di Asia.

Ia hasil minatnya yang mendalam, selain salah satu cara mempelbagaikan perniagaan kasino yang dibina oleh bapanya, Tan Sri Lim Goh Tong, di Malaysia.

Di bawah Kok Thay, Genting Hong memperluaskan angkatan kapalnya, dengan membeli kapal persiaran lain selain turut mengambil alih limbungan di Jerman untuk membina kapal.

Kini, selepas lebih dua tahun pandemik COVID-19, syarikat itu menuju ke arah pembubaran.

Minggu lalu, Genting Hong Kong memfailkan petisyen untuk penggulungan perniagaan.

Kok Thay menubuhkan syarikat kemudiannya yang menjadi Genting Hong Kong pada 1993, dengan membeli feri daripada firma kapal persiaran yang muflis untuk dikendalikan di bawah jenama Star Cruises.

Angkatan kapal pertamanya adalah terpakai dan hanya semasa Krisis Kewangan Asia pada lewat 1990-an syarikat itu mula membeli kapal baharu.

Seorang jurucakap Genting enggan memenuhi permintaan Bloomberg untuk menemual Kok Thay.

Manakala, wakil Genting Hong Kong tidak dapat memberikan kenyataan segera berhubung perkembangan berkenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *