February 4, 2023

Abdul Kahar Othman Akan Digantung Sampai Mati Esok

2 min read

Gambar Abdul Kahar Othman yang akan digantung di Singapura esok.

Pihak berkuasa Singapura akan menjalankan hukuman gantung sampai mati terhadap seorang lelaki yang disabitkan kesalahan dadah, Abdul Kahar Othman, 68 tahun, pada 30 Mac (esok), hanya tiga hari sebelum Ramadan.

Kumpulan Transformative Justice Collective (TJC) yang berpangkalan di Singapura berkata, keluarga Kahar dimaklumkan mengenai tarikh hukuman matinya pada 23 Mac, menjadikannya banduan kelapan dalam hukuman mati yang dikeluarkan notis hukuman mati sejak 2019.

Kahar, yang menurut TJC bergelut dengan penagihan dadah sejak berusia 16 tahun, disabitkan dengan dua pertuduhan mengedar 66.77 gram diamorphine pada 2013.

Dia dijatuhi hukuman mati pada 2015.

“Hukuman mati adalah hukuman yang kejam dan tidak boleh diubah yang sering dilakukan terhadap orang yang telah menderita teruk dalam dunia yang bermusuhan dengan nasib mereka.

“Kebanyakan orang yang kami bunuh di Singapura adalah orang yang ditindas secara kaum dengan masalah kesihatan mental dan kurang upaya, yang hidup dalam kemiskinan tanpa akses kepada rawatan dan penjagaan yang mencukupi untuk ketagihan,” kata TJC.

Orang lain yang telah dikeluarkan notis pelaksanaan termasuk Nagaenthran K Dharmalingam, seorang warga Malaysia yang kurang upaya mental yang nasibnya mendapat kritikan antarabangsa terhadap penggunaan hukuman mati yang berterusan oleh Singapura.

Turut dalam senarai ialah Pannir Selvam Pranthaman, Syed Suhail Syed Zin, Moad Fadzir Mustaffa, Roslan Bakar, Pausi Jefridin dan Rosman Abdullah.

Roslan, Pausi dan Rosman kalah dalam rayuan mereka pada 16 Mac, dengan hakim Mahkamah Tinggi berkata tiada hujah baharu dibangkitkan yang berbeza daripada pengakuan terdahulu dan menuduh mereka menyalahgunakan proses mahkamah.

Rayuan terakhir Pannir sementara itu ditolak tahun lalu.

Penghakiman untuk permohonan Nagaentran akan dibuat pada 29 Mac.

Wartawan bebas Singapura Kirsten Han, yang secara aktif mengetengahkan cerita di sebalik mereka yang dihukum mati kerana kesalahan dadah berkata, kebimbangan pihak berkuasa penjara “berusaha untuk membersihkan baki.”

“Melihat semua ini, rasanya setiap kali percubaan untuk melaksanakan hukuman mati terbantut, pihak berkuasa hanya mencari lelaki seterusnya dalam barisan,” katanya di Twitter.

“Ia sudah tentu memberi kepercayaan kepada ketakutan bahawa penjara cuba membersihkan tunggakan dan ‘memberi ruang’.”

Nagaenthran, kini berusia 34 tahun, ditangkap pada 2009 kerana mengedar sejumlah kecil heroin ke Singapura, yang mempunyai beberapa undang-undang dadah paling keras di dunia, dan menjatuhkan hukuman mati mandatori pada tahun berikutnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *