February 24, 2024

Taliban haramkan TikTok dan PUBG, dakwa boleh menyesatkan

1 min read

Seorang soldadu Taliban bersenjata sedang mengawal keadaan di bandar Ghazni, Afghanistan. - Foto REUTERS

Pemerintah Taliban menguatkuasakan larangan TikTok dan permainan dalam talian PlayerUnknown’s Battleground (PUBG) di Afghanistan dengan mengatakan aplikasi itu boleh menyesatkan belia Afghanistan.

Berkongsi keputusan itu di Twitter, jurucakap Taliban Inamullah Samangani berkata, Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat membuat keputusan itu kerana kandungan aplikasi itu dilihat ‘mengelirukan generasi muda’.

Portal Independent melaporkan, kandungan kotor TikTok tidak konsisten dengan undang-undang Islam.

Aplikasi perkongsian video dan permainan video pertempuran berbilang pemain Korea Selatan sebahagian besarnya popular dalam kalangan anak muda Afghanistan yang ditinggalkan dengan lebih sedikit pilihan hiburan sejak Taliban berkuasa pada Ogos tahun lalu.

Negara itu juga mengharamkan anak syarikat PUBG Krafton juga, lapor Newsweek.

Permainan kegilaan ramai di Malaysia, PUBG turut diharamkan oleh Taliban di Afghanistan.

Walaupun sedikit yang disiarkan selain daripada berita dan kandungan agama, rejim mengarahkan penyiar untuk berhenti menayangkan “bahan tidak bermoral.”

Rejim itu sebelum ini mengharamkan muzik, filem dan iklan televisyen juga.

Samangani berkata, larangan itu akan “menghalang sebanyak mungkin penerbitan saluran yang menerbitkan bahan dan program tidak bermoral.”

“Kami menerima banyak aduan mengenai bagaimana aplikasi TikTok dan permainan PUBG membuang masa orang ramai.

Aplikasi TikTok yang juga kini popular di dunia diharamkan oleh pemerintah Taliban.

“Kementerian komunikasi dan teknologi maklumat diarahkan untuk mengalih keluar aplikasi daripada pelayan internet dan menjadikannya tidak boleh diakses oleh semua orang di Afghanistan,” katanya.

Keputusan untuk mengharamkan akses aplikasi itu kepada hampir sembilan juta pengguna internet aktif di negara itu diambil dalam mesyuarat Kabinet pada Rabu lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *