February 26, 2024

Paras air laut di New Zealand meningkat lebih cepat dari ramalan

2 min read

Satu penyelidikan yang diterbitkan hari ini menunjukkan paras laut meningkat dua kali lebih cepat daripada ramalan sebelum ini di sekitar bahagian New Zealand.

Ia turut menjangkakan dua bandar terbesar di negara itu berada dalam risiko 20 hingga 30 tahun lebih cepat daripada jangkaan.

Data yang disokong kerajaan yang dikumpulkan dari sekitar pantai negara mendapati beberapa kawasan sudah tenggelam tiga hingga empat milimeter setahun, sekali gus mempercepatkan ancaman yang sudah lama dijangkakan itu.

Unjuran itu, yang dilabelkan sebagai ‘agak menakutkan’ oleh seorang pakar, adalah hasil daripada program penyelidikan yang dibiayai kerajaan selama lima tahun – NZ SeaRise – hasil gabungan berpuluh-puluh saintis tempatan dan antarabangsa.

Prognosis mereka bermakna, pihak berkuasa mempunyai masa yang lebih sedikit daripada yang dijangkakan untuk memperkenalkan rancangan penyesuaian iklim, termasuk menempatkan semula komuniti pantai.

Ketua bersama NZ SeaRise, Tim Naish, yang juga seorang profesor di Universiti Victoria di Wellington, berkata sementara paras laut global dijangka meningkat kira-kira setengah meter menjelang 2100, bagi sebahagian besar New Zealand pula, ia mungkin lebih dekat kepada satu meter kerana tanah itu tenggelam dalam tempoh itu.

Ia juga adalah berita penting untuk ibu kota, Wellington, yang dijangkakan akan berlaku kenaikan paras laut 30 sentimeter menjelang 2040 – paras yang tidak dijangka sebelum 2060.

Dengan kadar kenaikan itu, penduduk Wellington kini boleh menjangkakan kerosakan akibat banjir besar setiap tahun secara purata.

“Kami mempunyai sedikit masa untuk bertindak. Anda akan melihat kesan paras laut yang agak merosakkan meningkat lebih awal daripada yang kita sangka. Jalan raya dan hartanah akan ditenggelami air.

“Ya, ia agak menakutkan tetapi masih ada masa dan saya fikir itulah cara untuk melihatnya.

“Jika anda seorang wakil majlis atau anda seorang pemaju, atau anda seorang pembuat keputusan di kawasan pantai New Zealand, anda perlu mula memikirkan sekarang apakah rancangan untuk menyesuaikan diri dengan kenaikan paras laut itu,” katanya.

Perdana Menteri, Jacinda Ardern, berkata perancangan penyesuaian sedang dijalankan, termasuk belanjawan untuk penempatan semula beberapa komuniti dan infrastruktur jauh dari pantai yang terdedah.

“Pelabuhan panggilan pertama tidak semestinya terus tiada kerana terdapat pelbagai pilihan yang boleh digunakan.

“Kami bekerjasama dengan kerajaan tempatan dan syarikat insurans untuk menentukan siapa yang menanggung kos beberapa pilihan ini. Kos yang perlu ditanggung, tidak akan ditanggung oleh satu pihak,” katanya kepada Radio New Zealand.

Ardern berkata, rakyat New Zealand tidak seharusnya menerima bahawa kenaikan paras laut tidak dapat dielakkan melebihi yang diramalkan dalam tempoh terdekat dan setiap mereka harus melakukan semua yang mereka mampu untuk mengurangkan pelepasan dan mengurangkan kesan perubahan iklim.

Kenaikan paras laut global disebabkan oleh pengembangan haba lautan yang mencairkan glasier dan pencairan lapisan ais Greenland dan Antartika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *