January 30, 2023

Stesen minyak di Setiu sampai habis bekalan petrol

2 min read

Satu daripada stesen minyak di pantai timur yang kehabisan bekalan petrol sehingga menyebabkan kereta tersadai menunggu bekalan. - Foto Twitter

Perkara sebegini amat jarang berlaku apabila bekalan minyak petrol di stesen minyak habis. Pada hari raya Aidilfitri kali ini ia berlaku di Terengganu.

Kejadian berkenaan sampai tular ke pelbagai platform media sosial.

Kira-kira 200 buah kenderaan terkandas akibat bekalan minyak di sebuah stesen minyak di Kampung Saujana di Setiu, Terengganu kehabisan semalam.

Menurut pengguna, Azuddin Yusoff, dia memulakan perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan untuk ke pahang sebelum terkandas di stesen minyak berkenaan sekitar jam 6 petang Jumaat.

Katanya sehingga jam 11 malam, dia bersama pengguna yang lain masih terkandas selepas kehabisan bekalan bahan api tersebut.

“Jadi lebih kurang 200 kereta terkandas di sini. Kami kesal dengan kejadian seperti ini.

“Sepatutnya pihak berkuasa atau pihak stesen minyak ambil tindakan, cari jalan untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya menurut laporan Astro Awani.

Sementara itu Penyelia stesen minyak berkenaan Hafikir Zaki memohon maaf di atas kesulitan yang dialami para pengguna.

“Saya minta maaf atas kesesakan yang berlaku, kesusahan yang dialami pelanggan disebabkan bekalan minyak terputus.

“Lori yang menghantar minyak telah datang tapi kerana kesesakan yang berlaku, kenderaan yang bergerak perlahan, sepatutnya sampai lebih awal tapi kerana kereta terlalu banyak kereta menyebabkan lori tergendala untuk sampai pada waktunya,” katanya.

Difahamkan sekitar jam 12 malam tadi lori yang membawa bekalan minyak berkenaan tiba di stesen minyak tersebut.

Sementara itu Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Terengganu, Saharuddin Mohd Kia berkata penggunaan di luar jangkaan berikutan sambutan perayaan Aidilfitri menyebabkan bekalan di sesetengah stesen minyak kehabisan bekalan dan perlu menunggu stok baharu tiba.

Tambah beliau, pihaknya juga sentiasa dimaklumkan oleh syarikat minyak dan juga pemilik stesen minyak tentang status semasa bekalan serta tindakan proaktif mereka bagi memastikan keberadaan bahan bakar ini di pasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *