February 24, 2024

Dijemput masuk TV pada 19 Jun, rupanya itu tarikh pengebumian Adibah Noor

2 min read

“Saya tak nak masuk TV buat masa ni. Maaf sangat (so sorry),” jawab Allahyarhamah Adibah Noor.

Itu mesej terakhir Allahyarhamah ketika komposer dan penulis lirik, Chevy Amry bertanya kelapangan masanya pada 19 Jun untuk terbabit dalam rakaman program Muzik Muzik 37.

Jemputan itu diterima bagi tujuan mempromosikan lagu Kecurigaan yang sempat dirakamkan Adibah dan diterbitkan pada 24 Januari lalu selepas menyertai program Gegar Vaganza musim kelapan (GV8).

Chevy Amry juga komposer lagu Kecurigaan berkata, siapa sangka, tarikh 19 Jun juga adalah hari pengebumian Adibah.

“Sebenarnya sudah beberapa kali kami dapat jemputan program seperti Muzik Muzik 37 dan Borak Kopitiam untuk promosi lagu, tapi dia cakap tidak bersedia untuk masuk TV. Di situ, kami syak dia sakit.

“Dia teruja ketika kami mahu melancarkan lagu ini kerana ia berpotensi besar tapi kebelakangan ini banyak jemputan dia tolak. Bila lihat gambar terbaharunya, nampak dia semakin cengkung, rupanya dia tidak sihat,”katanya.

Menurut Chevy, proses rakaman yang dijalankan pada 13 November tahun lalu itu adalah kali terakhir dia bertemu dengan Allahyarhamah.

“Syukur saya mempunyai kesempatan mengenali Kak Dib biarpun dalam masa yang singkat. Dia seorang yang merendah diri, dia tidak pernah menganggap dirinya sebagai diva. Antara kami juga tiada jurang, dia borak dengan saya seperti adik dan kakak. Kali pertama jumpa pun dia ramah seperti sudah lama kenal.

“Dia juga tidak ‘demand’ dan menyifatkan dirinya sebagai manusia biasa. Dia tidak pernah meletakkan dirinya sebagai artis popular atau sebagainya,” katanya.

Video muzik lagu Kecurigaan boleh ditonton saluran YouTube MVM Music.

Terdahulu, penyanyi lagu Terlalu Istimewa itu disahkan meninggal dunia di sebuah pusat perubatan di Jalan Ampang, di sini, akibat kanser ovari tahap empat pada 18 Jun lalu dan selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Keramat keesokannya.

©Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *