March 23, 2023

UPSI perkenal 3 langkah untuk kawal harga makanan kampus

1 min read
student; man; woman; table; mask

Dalam mendepani cabaran kenaikan harga, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) bertindak proaktif melaksanakan tiga inisiatif baharu sebagai alat untuk kawalan harga makanan di kampus.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Madya Dr Norkhalid Salimin berkata, usaha yang dilaksanakan antara Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP) dan pengusaha kafeteria dapat melindungi kebajikan pelajar.

Menurutnya, Menu Keluarga Malaysia disediakan segera sebagai usaha memastikan harga makanan yang ditawarkan adalah bersesuaian dengan semua peringkat kelompok pelajar.

“UPSI akan melaksanakan tiga langkah untuk membantu kebajikan pelajar iaitu menyediakan menu berharga sekitar RM5 dengan pelbagai menu bebas mengikut kreativiti pengusaha kafetaria.

“Selain itu, ‘Food Barakah Campaign’ iaitu menyediakan tabung khas di setiap kafe untuk pembeli menyumbangkan baki bayaran untuk membantu menampung dana kebajikan,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Isnin.

Norkhalid berkata, kempen ‘Tapau Kit’ juga mencadangkan mahasiswa membawa bekas sendiri ketika membeli dan pengusaha kafe bersetuju memotong harga makanan yang dibeli.

“Kira-kira 80 peratus daripada pelajar UPSI adalah terdiri daripada keluarga B40.

“Langkah ini juga sebagai persediaan awal pihak UPSI dalam menerima semula kemasukan keseluruhan pelajar UPSI mulai Ogos bagi pelajar diploma dan Oktober bagi pelajar sarjana muda dan pasca siswazah,” katanya.

© Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *