December 6, 2023

Banjir Baling: Mayat wanita hamil ditemui berpelukan dengan mayat ibu mertuanya

1 min read

Keadaan banjir yang teruk melanda daerah Baling, Kedah menyebabkan banyak rumah rosak dan ada yang dihanyutkan air.

Mayat wanita hamil dan ibu mertuanya yang dilaporkan hilang semalam di Kampung Iboi, Kupang, Kedah ditemui pada 9.30 pagi tadi.

Mangsa ditemui dalam keadaan berpelukan di bawah timbunan batang pokok kira-kira 100 meter dari lokasi rumah mereka yang turut dihanyutkan arus deras.

Identiti mangsa dikenali Nurul Anis Abu Hassan, 28 tahun, yang hamil empat bulan itu bersama ibu mertua, Salmah Mat Akib, 53 tahun.

Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Sayani Saidon, kedua-dua mayat ditemui dalam keadaan baik dan tiada kesan kecederaan.

“Mangsa dipercayai hanyut sebelum tersangkut pada kayu dan batu menyebabkan mangsa terperangkap di bawah timbunan kayu.

“Pasukan penyelamat ternampak kaki mangsa dan berjaya mengeluarkan mangsa pertama dan diikuti mayat kedua,” katanya, menurut laporan Harian Metro.

Sementara itu, mayat seorang lagi ahli keluarga mangsa, Khairul Ikhwan Nor Azman, 14, ditemui sekitar 11.55 pagi tadi.

Terdahulu, suami kepada Salmah, Abd Rahman Said, 71, berkata tiga sekeluarga itu dipercayai hilang selepas rumah didiami mereka dihanyutkan arus deras, petang semalam.

Katanya, dalam kejadian kira-kira 4 petang itu, Nurul Anis sempat menelefon untuk memaklumkan paras air yang semakin naik di kawasan rumah mereka.

© Free Malaysia Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *