Resipi Sup Tulang tanpa sup bunjut sempena Aidiladha
1 min read
Resepi Sup Tulang yang asli, keistimewaannya terletak pada rencah supnya yang di perbuat sendiri. Walau tanpa sup bujut, hasilnya tetap sedap dan sangat senang dibuat.
Bahan-bahan:
- 500g Tulang (ada daging sikit pun tidak mengapa)
- 4 sekawan:
a) kayu manis
b) buah pelaga
c) bunga lawang
d) 2-3 tangkai cengkih
- Bahan untuk dikisar:
a) 3 ulas bawang putih
b) 3 ulas bawang merah
c) 3 biji buah keras
d) 1 sudu kecil jintan manis
e) 1 sudu besar lada hitam
f) 1 sudu kecil serbuk ketumbar
g) 1 sudu kecil jintan putih
- Bahan untuk dipotong dadu besar:
a) 1/2 batang lobak merah
b) 2 biji kentang sederhana besar
c) tomato (potong 4)
- Cara Penyediaan:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
2. Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
3. Masukkan tuilang,kacau dan biar sebentar
4. Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
5. Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
6. Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
7. Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang
© Che Nom