January 30, 2023

Resipi Sup Tulang tanpa sup bunjut sempena Aidiladha

1 min read

Resepi Sup Tulang yang asli, keistimewaannya terletak pada rencah supnya yang di perbuat sendiri. Walau tanpa sup bujut, hasilnya tetap sedap dan sangat senang dibuat.

Bahan-bahan:

  • 500g Tulang (ada daging sikit pun tidak mengapa)
  • 4 sekawan:
    a) kayu manis
    b) buah pelaga
    c) bunga lawang
    d) 2-3 tangkai cengkih
  • Bahan untuk dikisar:
    a) 3 ulas bawang putih
    b) 3 ulas bawang merah
    c) 3 biji buah keras
    d) 1 sudu kecil jintan manis
    e) 1 sudu besar lada hitam
    f) 1 sudu kecil serbuk ketumbar
    g) 1 sudu kecil jintan putih
  • Bahan untuk dipotong dadu besar:
    a) 1/2 batang lobak merah
    b) 2 biji kentang sederhana besar
    c) tomato (potong 4)
  • Cara Penyediaan:
    1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
    2. Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
    3. Masukkan tuilang,kacau dan biar sebentar
    4. Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
    5. Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
    6. Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
    7. Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang

 © Che Nom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *