December 6, 2023

Syeikh Yusuf al-Qarawdawi meninggal dunia pada usia 96 tahun

1 min read

Ulama tersohor, Syeikh Yusuf Abdullah al-Qaradawi, meninggal dunia pada usia 96 tahun, menurut Persatuan Ilmuwan Islam Antarabangsa (IUMS).

Allahyarham meninggalkan legasi penulisan yang kini menjadi rujukan kepada umat Islam di serata dunia.

“Dunia Islam kehilangan seorang ulama dan guru yang jujur, alim, dihormati lagi disegani,” kata IUMS, yang juga persatuan diasaskan oleh Al-Qaradawi, menerusi Twitter.

Al-Qaradawi dilahirkan di Mesir tetapi menghabiskan sebahagian besar hidupnya di Qatar, di mana beliau menetap sehingga akhir hayatnya.

Beliau juga adalah pemimpin Ikhwanul Muslimin, pergerakan sosio politik Islam yang mencetuskan revolusi Mesir pada 2011.

Allahyarham hidup di Qatar dalam buangan selepas tentera menggulingkan kerajaan pimpinan Ikhwanul Muslimin di Mesir pada 2013, mengakibatkan Al-Qaradawi dibicarakan dan dijatuhkan hukuman mati tanpa hadir di Mesir.

Allahyarham mempunyai rancangan bual bicara popular di rangkaian Al-Jazeera Qatar, yang dianggarkan ditonton oleh 40 hingga 60 juta penonton di seluruh dunia.

Al-Qaradawi banyak menyampaikan dakwah dan membentangkan kertas kerja di peringkat kebangsaan serta antarabangsa.

Beliau mengarang lebih 120 buku dalam bidang keilmuan Islam terutama sosial, dakwah dan pengajian Islam. Bukunya sangat diminati, malah diulang cetak berpuluh kali dan diterjemahkan dalam pelbagai bahasa.

Al-Qaradawi menerima pelbagai anugerah di peringkat antarabangsa atas sumbangannya dalam keilmuan Islam dan dianggap sebagai salah seorang ulama paling berpengaruh pada hari ini.

© Berita Harian 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *