March 23, 2023

Umur Bawah 16 Tahun Bahaya Ada Akaun Media Sosial – Pakar

2 min read

BARU-baru ini, video seorang kanak-kanak yang bermain telefon pintar dan tablet telah tular di media sosial.

Video tersebut menerima pelbagai reaksi daripada orang ramai dan mereka mengatakan generasi zaman teknologi ini semakin tenat.

Hal ini kerana perkara yang dilakukan oleh kanak-kanak berumur lingkungan empat hingga enam tahun itu merisaukan, malah ia bukan suatu perkara yang normal. 

Merujuk kepada berita yang dikongsikan oleh CNN, Pakar Bedah Am Amerika Syarikat (A.S) Vivek Murthy percaya bahawa kebanyakan kanak-kanak terdedah kepada media sosial pada umur yang terlalu awal. 

Beliau berkata, sepatutnya mereka hanya dibenarkan untuk mengakses media sosial apabila berumur antara 16 hingga 18 tahun.

Platform seperti TikTok, Instagram dan Twitter pada masa ini memberi kebenaran kepada pengguna untuk mencipta akaun dengan keperluan umur minimum iaitu sekurang-kurangnya 13 tahun.

Murthy percaya ini boleh menyebabkan remaja mempunyai perasaan terhadap diri sendiri yang tidak normal semasa tahun-tahun perkembangan penting mereka.

“Berdasarkan data yang dilihat, secara peribadinya saya percaya bahawa umur 13 tahun adalah terlalu awal untuk mereka menyertai media sosial. 

“Usia ini adalah masa yang sangat penting bagi kita memantau cara mereka berfikir dan menilai diri sendiri dan perhubungan yang mereka wujudkan. 

“Persekitaran media sosial yang negatif dan sering diputar belitkan bakal mendatangkan keburukan kepada kanak-kanak,” kata Murthy kepada CNN.

Bilangan remaja di media sosial telah mencetuskan kebimbangan dalam kalangan golongan profesional perubatan. Ekoran itu, pelbagai badan penyelidikan menjalankan penyelidikan berkaitan isu ini.

Murthy mengakui isu ini agak sukar dibendung memandangkan populariti media sosial semakin meningkat dalam masyarakat dunia. 

Beliau mencadangkan agar ibu bapa perlu bekerja dalam satu pasukan untuk mengawal penggunaan gajet dan media sosial dalam kalangan anak-anak mereka.

Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet Child & Adolescent Health, penggunaan media sosial dikaitkan dengan kemurungan terutamanya dalam kalangan kanak-kanak dan remaja perempuan. 

Tetapi, kajian baru menunjukkan bahawa isu itu mungkin lebih kompleks daripada apa yang disangkakan oleh pakar.

Kajian tersebut melibatkan wawancara bersama hampir 10,000 kanak-kanak berumur antara 13 hingga 16 tahun di England dan penyelidik mendapati bahawa media sosial berisiko mengancam kesihatan mental kanak-kanak.

Media sosial menjejaskan kesihatan mental kanak-kanak perempuan melalui pendedahan mereka kepada buli siber. 

Pada masa yang sama, ia juga mengurangkan masa dan kualiti tidur serta menjejaskan kesihatan fizikal mereka kerana meluangkan masa berjam-jam menatap media sosial. Keseluruhannya, ia akan melumpuhkan kesihatan mental dan fizikal.

Menurut pengkaji, kesan terhadap kesihatan mental kanak-kanak lelaki pula dikatakan berpunca daripada sebab-sebab lain. Justeru, kajian lebih lanjut diperlukan bagi mengenal pasti punca yang sahih.

Para penyelidik mendapati bahawa, dalam kedua-dua jantina, penggunaan media sosial yang sangat kerap dikaitkan dengan tekanan psikologi yang lebih besar. 

Kesannya amat jelas dijumpai dalam kalangan kanak-kanak perempuan. Semakin kerap mereka melayari media sosial, semakin besar tekanan psikologi yang mereka hadapi.

Kita dapat lihat bahawa isu media sosial dalam kalangan kanak-kanak ini isu yang serius. Seperti yang kita tahu, penggunaan internet dan gajet sebenarnya ada faedahnya. 

Tetapi, ia perlu digunakan dengan pantauan ibu bapa agar kemudahan ini tidak disalahgunakan yang akhirnya memudaratkan. – RELEVAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *