February 24, 2024

Kapal angkasa eksperimen China kembali ke bumi hari ini

1 min read

Sebuah kapal angkasa eksperimen China kembali ke bumi hari ini selepas berada di orbit selama 276 hari, menyempurnakan misi penting untuk menguji teknologi angkasa lepas negara itu, menurut media negara China.

Kapal angkasa itu tidak kembali ke pusat pelancaran Jiuquan di barat laut China seperti yang dijadualkan, menurut media kerajaan.

Tiada butiran diberikan mengenai kapal angkasa itu, teknologi yang diuji dan sejauh mana ia bergerak sejak dilancarkan pada awal Ogos 2022.

Imej kapal angkasa itu juga masih belum dikeluarkan kepada umum setakat ini.

Ujian berkenaan menandakan kejayaan ‘penting’ penyelidikan China dalam teknologi kapal angkasa boleh guna semula yang akan menyediakan cara lebih mudah dan murah untuk melancarkan misi angkasa lepas, lapor media kerajaan.

Pada tahun 2021, kapal angkasa yang serupa turut dilancarkan ke pinggir angkasa dan kembali ke bumi pada hari yang sama dalam misi yang sebahagian besarnya juga ‘disembunyikan’.

Ia mendarat di bumi ‘secara mendatar’,” menurut kontraktor ruang angkasa utama China pada masa itu.

Pengulas di media sosial China kemudian membuat spekulasi bahawa Beijing membangunkan kapal angkasa seperti X-37B Tentera Udara Amerika Syarikat iaitu sebuah pesawat angkasa autonomi yang boleh kekal di orbit selama bertahun-tahun.

X-37B tidak digerakkan dan boleh digunakan semula untuk kembali ke bumi pada November tahun lalu dalam misi keenam dan terbaharu selepas lebih 900 hari berada di orbit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *