February 24, 2024

Pesara kerugian sampai RM1.2 juta ditipu panggilan scam

1 min read

Seorang pesara syarikat swasta mengalami kerugian RM1.2 juta akibat terpedaya dengan panggilan penipuan (phone scam) April lepas.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri berkata, lelaki berumur 66 tahun dari daerah Miri itu mendakwa telah menerima panggilan telefon dari suspek yang mengatakan mangsa terlibat dengan kes pengubahan wang haram pada 18 April lalu.

Katanya, suspek kemudiannya meminta mangsa membuka dua akaun bank baharu bagi memudahkan siasatan dijalankan.

“Mangsa telah membuka akaun bank baharu di dua institusi kewangan tempatan pada 19 dan 20 April sebelum memberi maklumat ID (peribadi) dan kata laluan perbankan kepada suspek.

“Selepas itu, mangsa diarahkan untuk memindahkan wang berjumlah RM1.2 juta melalui empat transaksi dari akaun AmBank dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) miliknya ke dua akaun bank yang baharu dibuka itu,” katanya dalam kenyataan di Kuching, hari ini.

Mohd Azman berkata, mangsa hanya menyedari telah ditipu setelah memeriksa baki wang di kedua-dua akaun bank baharu miliknya telah dipindahkan ke akaun tidak dikenali secara berperingkat pada 19 April hingga 3 Mei lalu dan membuat laporan polis pada Jumaat. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *